Tantrisk Guru Yoga
Tantrisk Guru Yoga
Tantrisk yoga er en meditativ metode som i hovedsakt dreier seg om kultivering av energetiske kvaliteter i eget erfaringsfelt. Denne kultiveringen gjøres med sikte på å oppnå innsikt i sinnets egentlige natur, som igjen medfører en prosess hvor den individuelle utøvers sinn og psyke føres tilbake til sin naturlige tilstand. I motsetning til våre hverdagslige nevrotiske sinn er denne opprinnelige sinnets natur preget av frihet, positivitet og balanse.
I hjertet av tantrisk yoga finner vi meditasjonsøvelsen Guru Yoga. Begrepet "Guru" kan oversettes til "åndelig mester" eller "den/det som lyser opp mørket", mens "yoga" kan oversettes til "forening". I Guru Yoga er målet derfor å oppnå en erfaringsmessig forening med en opplyst mesters sinn i meditasjon. I praksis foregår dette ved at en først påkaller en åndelig mesters tilstedeværelse gjennom mantrasynging, bønn eller visualisering, for deretter å slappe av og legge merke til hvordan mesterens nærvær og velsignelse trer frem og fyller kropp og sinn innenfra.
Dette prinsipper har vært praktisert, og praktiseres stadig innen alle autentiske visdomstradisjoner uavhengig av religiøs eller filosofisk forankring. Den verdensskjente indiske Kriya Yoga-mesteren Lahiri Mahasaya sa følgende om sin mytiske guru Mahavatar Babaji:
“Enhver som med ærefrykt uttaler Babajis navn, vil øyeblikkelig tiltrekke seg en åndelig velsignelse".
Mens den tibentaske buddhistiske mesteren Shakya Shri konstaterte følgende:
«Hvis du har hengivenhet og tillit til mesteren, utgjør det ingen forskjell om mesteren er i live eller ikke. Forstå at når du ber en mester om noe, vil du alltid spontant motta hans velsignelse.»
Likevel, ettersom Guru Yoga kan virke fremmed i en vestlig kulturell kontekst, er det viktig å påpeke at øvelsen ikke er basert på på tro. Et av de viktigste prinsippene innen yoga er førstehånds erfaring, og at tro alene har lite til ingen verdi. Det er med andre ord ikke nødvendig å akseptere at det er mulig å erfare slike meditative tilstedeværelser for å kunne praktisere Guru Yoga. Det eneste som kreves er åpenhet og nysgjerrighet rundt Guru Yoga som praktisk meditativ øvelse.
Mester Krishna
Mester Padmasambhava
Mester Agastya
Tantriske mestere
Amrita Mandala-læren springer ut fra de tidløse tantriske mestrenes velsignelser, og på lik linje med andre tantriske tradisjoner legger vi vekt på en personlig forbindelse mellom utøver og mester. Videre praktiserer vi Guru Yoga med et utvalg åndelige mestere fra ulike tradisjoner. Tross at de fleste av disse historisk sett er nært knyttet til områdene og kulturene rundt India og Tibet, legger vi ikke vekt på historiske myter og legender. Derimot er det de erfaringmessige velsignelsene slike personlige forbindelser til tantriske mestere resulterer i som står i sentrum.
Fordelen med å praktisere med mestere fra ulike tradisjoner er at dette gjør oss i stand til å se forbi de overfladiske forskjellene mellom ulike metoder, religioner og filosofier, for gjennom dette å kunne oppnå en dypere forståelse for de ulike åndelige tradisjonenes felles grunnlag. Dette grunnlaget er intet annet enn virkeligheten selv; våre egne sinns natur.
Tross en tydelig og klar oppfatning av hva som er målet med all åndelig praksis, tilnærmer vi oss derfor meditasjon og åndelighet (Skt. dharma) fra et universelt perspektiv.
Grunnleggende meditasjonsøvelse
Amrita Mandala-læren er delt inn i to hovedretninger; 1) Visdommen og klarhetens vei, og 2) Helbredelsen og lysets vei (se introduksjon). Utgangspunktet for Visdommen og klarhetens vei er de levende velsignelsene til buddhistiske mestere som Guru Rinpoche (Padmasambhava) og Yeshe Tsogyal, mens fundamentet for Helbredelsen og lysets vei er velsignelsene til hinduistiske mestere som Babaji og Mataji.
Guru Yoga praktiseres som oftest ved å først synge et Guru-mantra for deretter fange opp og utforske mesterens nærvær i egen kropp og eget sinn. Visualiseringer og håndbevegelser kan også benyttes. Alle våre tantriske meditasjoner starter med Guru Yoga i den forstand at vi ber om velsignelse for oss selv og alle levende vesener. Guru Yoga kan også praktiseres som en frittstående meditasjonsøkt i henhold til instruksjonene under.
Alle er velkommen til å prøve ut øvelsen og erfare dens virkning. Alle våre studenter oppfordres til å praktisere Guru Yoga daglig i en til to måneder før eventuell innvielse i henholdsvis Rainbow Body Yoga eller Amrita Kriya Yoga.
Padmasambhava og Yeshe Tsogyal
Babaji og Mataji
Sitte ned, slappe av og gjenkjenne det åpne indre rommet og grunnleggende erfaring, 2-3 min
Smile med hele kroppen, 1-2 min
Guru Yoga: Åpne seg for mesternes velsignelse, 1-2 min
Guru Yoga: Guru Mantra, 5-15 minutter
Ikke-meditasjon, 5-15 min
Grunnleggende bønner: Fem tilflukter, Bodhicitta, Dedikasjon av fortjeneste, og avsluttende bukk.
1. Sitte ned, slappe av og gjenkjenne det åpne indre rommet og grunnleggende erfaring
Sett deg ned i en oppreist, avslappet stilling. For nybegynnere anbefales det å holde øynene lukket for å minimere visuelle inntrykk. Ta noen dype åndedrag hvis du føler for det og la deretter pusten flyte av seg selv.
Begynn å skanne innsiden av den fysiske kroppen. Vær oppmerksom på eventuelle spenninger, og la disse slippe taket når du oppdager dem. Legg merke til hva som åpenbarer seg der hvor en spenning slipper taket. Vær nøye. Det som åpenbarer seg er en klar og åpen romslighet uten noe “jeg”, noe sentrum. Etter å ha observert én spenning, fortsetter du videre gjennom resten av kroppen og la spenninger løse seg opp, mens du følger med på de små lommene av romslighet som avdekkes. Ikke hast i vei, men ta deg god tid. På etter eller annet tidspunkt, vil de indivduelle lommene av åpenhet forenes til en større fornemmelse av romslighet i og utenfor kroppen. Ikke forsøk å fremtvinge noe som helst, bare legg merke til romsligheten slik den fremstår for deg. Slapp av inn i romsligheten og la hele kroppen “marineres” i den.
Det er viktig å være litt årvåken slik at du ikke blir døsig. Du kan også sjekke om “du”, slik du vanligvis forstår deg selv, eksisterer i dette rommet eller om romsligheten ikke rommer noen forestilling om “meg”.
Bruk et par minutter på denne delen av øvelsen.
2. Smile med hele kroppen
Etter å ha slappet av en stundt i den grunnleggende romsligheten, bruk et øyeblikk på å minne deg selv på å smile. Form leppene til et lett smil, og kjenn etter hvordan dette påvirker deg. Kjenne gleden ved et enkelt smil. La smilets energi spre seg til resten av kroppen og nyt følelsen. Å smile uten noen spesiell årsak er en dyptgående yogaøvelse som har kraft til å transformere følelser og lege traumer. Tross sin enkelhet er dette en kraftig øvelse som har potensiale til å gjenforene deg med din naturlige tilstand, mer spesifikt dens iboende velbehag (Skt. sambhogakaya). Fortsett i et par minutter.
3. Guru Yoga: Åpne seg for mesternes velsignelse
Når du har etablert grunnleggende avslappethet og velbehag i kropp og sinn, er det tid for å uttrykke din motivasjon for å praktisere den høyeste yoga samt å be om guruenes velsignelse. Du står fritt til å formulere denne bønnen med egne ord, slik at den best beskriver hva det er du ønsker å oppnå med din praksis. En slik bønn kan være så enkel som,
"Kjære Guru Rinpoche og Yeshe Tsogyal/Babaji og Mataji, jeg henvender meg ydmykt til dere for støtte og veiledning. Vennligst fyll mitt vesen med deres velsignelser, slik at jeg kan oppnå buddhaskap så snart som mulig, både for min egen, og for alle veseners skyld. Jeg er takknemlig for deres støtte, og bøyer meg for dere.»
Etter at du har fremsatt forespørselen, kjenn etter hvordan velsignelsene kommer til deg. Det er nødvendig å lære seg å gjenkjenne effekten av bønner, mantraer og visualiseringer. Lær derfor å gjenkjenne velsignelsen fra begynnelsen av din Amrita Mandala-praksis. Dette øyeblikket i meditativt samvær med guruene er en kortfattet og komprimert versjon av Guru Yoga i form av en enkel bønn. Det tar ikke mer enn 1-2 minutter.
4. Guru Yoga: Guru Mantra
Den neste øvelsen er en fortsettelse av Guru Yoga med synging av mantra. Guru Yoga kan også praktiseres ved visualisering eller yogiske holdninger (Skt. mudra), eller som en kombinasjon av de tre elementene. Det viktigste er ikke hvilken teknikk vi benytter oss av, men den indre meningen med øvelsene, altså den meditative erfaringen av mesternes opplyste tilstedeværelse i egen kropp og sinn. Dette avdekker omsider ens egen naturlige tilstand, altså ens egen identitet som en levende buddha. Selvtillit i utføringen av, og forståelse for Guru Yoga øker gjennom repetisjon og erfaring. Guru-mantraer kan benyttes så mye en ønsker, og til enhver tid og sted, også utenfor vanlige meditasjonsøkter.
Som nevnt er det to alternativer for hvilke mantra en kan benytte. Guru Rinpoche og Yeshe Tsogyals mantraer er forbundet med Visdomens og klarhetens vei, mens Babaji og Matajis mantraer er forbundet med Helbredelsens og lysets vei. Du står fritt til å velge det ene eller det andre av de følgende sett mantra i dine meditasjonsøkter:
Visdom og klarhet:
NAMO GURU RINPOCHE
NAMO YESHE TSOGYAL YE
Helbredelse og lys:
OM AMRITA BABAJI NAMAHA
OM AMRITA MATAJI NAMAHA
Du kan finne innspillinger av disse mantraene på Amrita Mandalas YouTube-kanal.
Fremgangsmåten er å synge mantra gjentatte ganger i 5-10 minutter. Syng mantraene på en avslappet men fokusert måte for å invitere mestrene til å komme til deg. Når du har sunget ferdig, slapp av og vær åpen for å kjenne guruenes tilstedeværelse i hele ditt vesen: i kropp, i sinn, i hjerte. Det er ikke nødvendig å gjøre noe annet enn å kjenne etter, og være mottakelig for gaven de tilbyr i form av sin tantriske velsignelse. Å motta en velsignelse er som å ta et varmt bad, eller som å motta en god massasje. Etterhvert som minuttene går, vil guruens energetiske ladning i kroppen minske i intensitet og de energetiske fornemmelsene roe seg. Når Guru Yoga er over, oppleves sinnet rolig, klart, og åpent, og det er lett å bare være uten å måtte gjøre eller tenke noe spesielt. På dette stadiet skjer en naturlig overgang fra Guru Yoga til ikke-meditasjon.
4. Ikke-meditasjon og Phet!
Den siste delen av øvelsen kalles ikke-meditasjon (Skt. abhavana). Ikke-meditasjon betyr i praksis at en ikke fokuserer på noe spesielt, men samtidig heller ikke blir distrahert. Dette er den reneste formen for hvile, uten å gjøre noe, uten å tenke, uten å planlegge, eller uten agenda eller intensjon. En sitter ganske enkelt stille uten å la seg bry med noe som helst. På sett og vis kan vi si at det er som å sitte som en tomsing, men med et klart og skarpt sinn preget av urokkelig tilstedeværelse, uselvisk nærvær, og en livsbejaende frodighet på linje med den rikeste regnskog. Den faktiske erkjennelsen av ens egen opplyste natur (buddha-natur) er på samme tid både enklere og dypere enn ord kan beskrive. I ikke-meditasjon kan øynene både være åpne eller lukket.
I starten vil ikke erkjennelsen av den naturlige tilstand vare stort mer enn et sekund eller to av gangen. Den åpenbarer seg for så å forsvinne igjen. Likevel, selv om erkjennelsen bare er glimtvis utgjør det en stor forskjell for enhver utøvers åndelige modning. Det er som at lysene slås på i et rom som vanligvis ligger i mørke. Å kunne se rommet i et øyeblikk er svært verdifullt. Når erkjennelsen forsvinner er det ganske enkelt bare å komme tilbake til den om og om igjen. Dette er essensen av meditativ praksis.
Når du blir fanget i tanker og merker at du tenker eller planlegger ting, kan du rope en spesiell stavelse - PHET! - for å komme tilbake til den naturlige tilstanden. I Amrita Mandala har roping, eller dynamisk konsentrasjon, en sentral rolle da det er den mest effektive og direkte måten å kutte gjennom de ulike lagene av forvirring i det selvopptatte sinnet. Noen få skarpe rop får jobben gjort på sekunder eller minutter. Dette er radikalt mer effektivt enn øvelser som tar utgangspunkt i mer passive former for konsentrasjon (Skt. shamata). Til å begynne med kan roping føles uvant og vanskelig, men med gjentatt øvelse vil det føles mer naturlig, for ikke å snakke om når du opplever fordelene ved å gjøre nettopp dette.
“Phet”-stavelsen uttales som det engelske ordet “pet”, altså kjæledyr, men med en subtil “H” i midten. Bruk magemusklene aktivt til å produsere lyden for å oppnå et kraftig rop. Rop rytmisk mellom en til ti repetisjoner, eller til du merker at det konseptuelle sinnet kuttes gjennom.
I utgangspunktet er det ingen øvre grense for antall repetisjoner. Poenget er å bruke ropingen av “Phet” for å skjære gjennom alle lag av det betingede sinnet, slik at erkjennelsen av den naturlige tilstanden kan åpne seg. I de første årene av ens praksis er det bedre å benytte seg av dynamisk konsentrasjon for mye enn for lite. Slapp av fullstendig i kroppen umiddelbart etter du har ropt ferdig, og gi slipp på alle gjøremål. Fortsett med ikke-meditasjon i fem, ti minutter eller mer. Når du er ferdig kan du gå videre til de grunnleggende bønnene. Vær oppmerksom på hver enkelt bønns energetiske uttrykk og erfaringsmessige betydning.
5. Grunnleggende bønner: Fem Tilfukter, Bodhicitta-bønn, Dedikering av fortjeneste, og avsluttende bukk.
For å fullføre meditasjonsøkten kan du starte med å synge “Fem tilflukter” på ditt eget morsmål:
Fem tilflukter (relativ)
Jeg tar tilflukt i Guruen
Jeg tar tilflukt i Hans Rene Land
Jeg tar tilflukt i Buddha
Jeg tar tilflukt i Dharma
Jeg tar tilflukt i Sangha
x 3
Fem tilflukter (absolutt)
Jeg er Guruen
Jeg er i det Rene Landet
Jeg er Buddha
Jeg er Dharma
Jeg er Sangha
x 3
Bodhicitta-bønnen (relativ)
Måtte alle vesener være frie (x 3)
Bodhicitta-bønnen (absolutt)
Alle vesener er frie (x 3)
Dedikering av fortjeneste
Måtte alle vesener få ta del i min fortjeneste.
Jeg dedikerer min fortjeneste til Tilflukten, og til alle levende vesener.
´
Avslutningsvis, kan du samle håndflaten foran hjerte og bøy hodet i et bukk som et tegn på oppriktighet i egen praksis.
*
Denne Guru Yoga-sekvensen tar omtrent 30-40 minutter å gjennomføre fra begynnelse til slutt. Utøvere anbefales å gjenta øvelsene daglig i en til to måneder før de eventuelt går videre til å lære Rainbow Body Yoga eller Amrita Kriya Yoga.